Foto: SVT

Ordförande: ”Konkurs finns inte på kartan”

Publicerad

Innan året är slut behöver Varbergs BoIS 3,8 miljoner för att bli skuldfri. Men redan till sommaren behöver miljonerna rulla in på kontot om det ska bli fortsatt spel i Superettan.

Klubben hoppas främst kunna få in tillskott till kassan genom sponsorer, bidrag från allmänheten och ökad publiktillströmning till matcherna.

– Det händer grejer och det kommer in pengar varje dag, säger Lars Karlsson, ordförande i Varbergs BoIS, under onsdagen.

Han är nu inne på sin andra sejour som ordförande efter att återigen tillträtt i samband med fjolårets mindre ekonomiska kris. Men trots lång bakgrund i klubben kom den nuvarande ekonomiska situationen som en överraskning veckorna innan årsmötet.

– BoIS har alltid haft kämpigt med pengar och ekonomi men det har alltid löst sig, men nu är det riktigt skarpt läge, säger Lars Karlsson.

Kan förlora elitlicensen

Kan inte laget få in 2,5 miljoner kronor innan den sista augusti kan elitlicensen och fortsatt spel i Superettan vara i fara.

–  Den är i fara men vi ska se till att vi ror det här i hamn tillsammans med näringslivet, befolkningen och kommunen.  Vi är optimister, säger Lars Karlsson.

En av orsakerna till det nu hårda ekonomiska läget är att laget helt enkelt inte presterade på den nivå som det var tänkt förra säsongen. Enligt budget var planen att laget skulle hamna på en femteplats i tabellen, men det blev en elfte plats.

– Det blir så stora siffror. Varje placering är värt väldigt mycket pengar, säger Lars Karlsson.

”Trillar hellre ur serien”

Enligt Lars Karlsson har nu klubben tagit in extern expertis för att få ordning på siffrorna. Tanken om att det skulle ligga några ekonomiska oegentligheter bakom det hela avvisar han bestämt. Han tror situationen kommer att lösa sig och tycker sig redan se att varbergarna sluter upp bakom klubben.

– Vi får många klappar på axeln. Det kom 1 800 personer på helgens matchen och folk i Varberg förstår nog allvaret i det här nu, säger Lars Karlsson.

Kan det bli konkurs?

– Nej, det ordet finns inte på kartan i den styrelse som jag sitter i. Då trillar vi hellre ur serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.