Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flesta lär sig av familj och vänner – vilket gör att man ärver ett ekonomiskt beteende”. Nu lägger organisationen fram ett förslag om privatekonomi som ett eget ämne i skolan. Foto: Per Sjöberg/SVT

Organisationen: Gör privatekonomi till ett eget ämne i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Hur fungerar lån och ränta? Privatekonomi bör vara ett eget ämne i skolan. Det anser organisationen Ung privatekonomi som lägger fram ett förslag till Skolverket.

– Skolan är en plats där alla kan få samma, oberoende, kunskapsgrund, säger verksamhetschef Tova Larsson.

Organisationen besöker regelbundet gymnasieskolor runt om i landet för att sprida kunskap om ekonomi. I deras senaste undersökning uppger 94 procent av eleverna att de vill lära sig mer om aktier och fonder – och organisationen upplever att intresset bara ökar.

Nu tar de ännu ett steg genom att arbeta fram ett formellt förslag till Skolverket. Önskan är att elever ska kunna välja privatekonomi som ett enskilt ämne inom det som kallas individuellt val. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.