Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människor har vandrat genom samma grindar i hundra år. Se bilderna från öppningen 1922 och hör supportrarna Ingemars och Stures minnen från Örjans vall i klippet. Foto: Arkiv/SVT

Örjans vall fyller hundra år – firas med historisk derbymatch

Publicerad

Örjans vall fyller hundra år den 30 juli. Under årens lopp har den varit spelplats för såväl Allsvenskan som världsmästerskap och håller många minnen. Den andra augusti skapas nya när HBK och Halmias damlag möts i det första tävlingsderbyt någonsin.

Den 30 juli 1922 slog den toppmoderna anläggningen Örjans vall upp sina portar under stort pompa och ståt och med kungligt besök. Hundra år senare har arenan skapat minnen hos tusentals människor, två som minns särskilt starkt är HBK:aren Ingemar Bartholdsson och Halmianen Sture Ekström.

– Sedan 70-talet missar jag sällan en hemmamatch, det är kanske Sveriges finaste arena, säger Ingemar som får medhåll av Sture.

– Omgivningen är fantastisk, jag tycker man borde behålla den men göra vissa förändringar, säger han.

Första tävlingsderbyt

Den 30 juli kommer arenan uppmärksammas särskilt när HBK tar emot Landskrona BoIs, tre dagar senare, den 2 augusti drabbar Halmias och HBKs damlag samman i det första tävlingsderbyt på damsidan någonsin, då är det fritt inträde till arenan.

– Jag hoppas på en tuff match, en jämn match, säger Halmias tränare Leif Jönsson.

I klippet berättar Ingemar och Sture om minnen från Örjans vall och tränarna Fredrik Andersson och Leif Jönsson ger sina tankar om derbyt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.