Här på Sennanvägen la sig träd över körbanan och elledningar. En bil hamnade mellan träd och fick ringa räddningstjänsten. Foto: Räddningstjänsten Halmstad

Ovädret slog till mot Oskarström

Uppdaterad
Publicerad

Träd föll ner, hus översvämmades och avloppsvatten kan ha runnit ut i Nissan när regn, åska och blåst drog in över Oskarström på midsommardagen.

– Det var ett väldigt aggressivt oväder som kom snabbt och gick över snabbt, säger Johan Wallin, ledningsoperatör på räddningstjänsten i Halmstad.

SMHI utfärdade redan i förväg en klass 1-varning för åska i södra Sverige.

Träd föll över väg

Och vid 21-snåret på midsommardagen började det också komma in larm till SOS från Oskarström. Regnet öste ner, åskan mullrade och det blåste kraftiga vindar.

Det första larmet handlade om en bilist som fastnat mellan nedfallna träd på Sennanvägen i höjd med Furulundsbadet. Där ska även en elledning ha skadats av fallande träd. 

Strax därefter kom larm om översvämmade hus, bland annat på Oskarströms äldreboende där det stod vatten i källaren.

– Det var hektiskt i omkring tre timmar, sedan avtog det. Vi upprättade en mindre stab på räddningstjänsten, säger Johan Wallin.

Risk för avlopp i Nissan

Ett tag såg det kritiskt ut för reningsverket i Oskarström där avloppsvatten riskerade att brädda över och ut i Nissan.

Laholmsbuktens VA, som driver vatten- och avloppsverksamheten i Halmstad kommun, har på söndagen varit ute och inspekterat reningsverket.

– Det är möjligt att avloppsvatten har runnit ut, men vi kan inte i dagsläget avgöra hur stor mängd. I morgon (måndag) kommer vi att titta mer på det och göra en anmälan till miljö och hälsa som vi alltid gör vid sådana här tillfällen, säger Jan-Åke Hansson, tillförordnad förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Bräddning kan ha orsakats dels av de stora vattenmängderna, dels av att pumpar i avloppsnätet slogs ut av strömavbrott.

– Det är meningen att vattnet ska kunna brädda över i reningsverket vid extrema situationen istället för att avloppsvattnet ska gå åt andra hållet och rinna in i fastigheterna. Men det är förstås inget vi vill ska hända, säger Jan-Åke Hansson.

Längre inåt land slog blixten också ner i en transformatorstation i Torup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.