Triathleterna kämpar sig fram längs Storgatan i Halmstad. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Halmstad Triathlon lockade över 500

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte året i rad arrangerades ett stort traithlon-lopp i centrala Halmstad under lördagen. På grund av byggnationer i centrum kunde evenemanget inte ta lika många deltagare som i fjol, men till nästa år satsar arrangörerna på att slå rekord i antal triathleter.

Sammanlagt anmälde sig 520 stycken till det svettiga loppet. Det är något färre jämfört med 2017.

– Man bygger om i stan vilket påverkade vårt utrymme. Så det var därför vi inte kunde ta lika många som förra året då vi hade 550 triathleter, säger Jerker Ardnor, en av två tävlingsledare.

Vände på löpundan

Deltagarna fick välja mellan två olika sträckor. Den som lockade flest var medeldistansen. Det innebär 1900 meter simning i Nissan följt av 90 kilometers trampande på cykel och 21 kilometer löpning.

Sprinten är den kortare sträckan. Då får deltagarna istället simma 400 meter, cykla 20 kilometer och löpa 5 kilometer.

– Vi vände på själva löprundan i år. Tidigare sprang folk först genom centrala Halmstad och rundade sen Slottsmöllan. Den här gången gjorde vi tvärtom så att löparna får den sista energikicken av alla påhejande åskådare i stan, säger Jerker Ardnor.

Det var inte bara svenskar som simmade, cyklade och sprang under lördagen. Tävlingssugna hade rest till Halmstad hela vägen från Tyskland, England och till och med Australien. Och för att hålla uppsikt över evenemanget behövdes 180 funktionärer.

Ligger bra i tiden

Sammantaget känner Jerker Ardnor sig nöjd med resultatet, särskilt också med tanke på helgens soliga väder. Nästa år siktar han och hans medarbetare på att göra Halmstad Triathlon ännu större.

– Då ska vi ansöka om att ha minst 650 deltagare, vilket skulle bli det största antalet hittills. Det var 150 som deltog när vi började för sex år sedan, så vi upplever att det är populärt, säger han.

Och en viktig anledning, tror Jerker Ardnor, är för att det ligger rätt i tiden. Många tävlingsentusiaster hinner då återhämta sig inför Iron Man i Kalmar på hösten.

Vinnare i sprint och medeldistans

Medeldistans, kvinnor

1. Moya Johansson, UTS Balance Tri

2. Sarah Ahj, Terrible Tuesdays Triathlon

3. Rebecka Forsström, Traithlon Syd

Medeldistans, män

1. Kieran Roche, Hills Tri Club

2. Jonathan Flod, Triathlon Väst

3. Rickard Carlsson, Team Triathlon & Multisport

Sprint, kvinnor

1. Mikaela Persson, Terrible Tuesdays Triathlon

2. Nicole Pelin, Rooster Club Varberg

3. Sara Ivarsson, Heleneholms IF Triathlon

Sprint, män

1. Linus, Alburg, 338 Småland Triathlon & Multisport

2. Gunnar Karlsson, Umara Sports Club

3. Mathias Sommerqvist, SK Elfsborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.