Varning för starka bilder! Så här såg det ut i stallet när 130 döda grisar upptäcktes vid en inspektion i stallet i Halmstad. Länstyrelsens veterinär bedömer att de svultit ihjäl. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Övergav 130 grisar – lantbrukare åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En grisuppfödare i Halmstads kommun åtalas för att han ska ha övergett 130 grisar som därför svalt ihjäl på en gård.

Händelsen inträffade någon gång mellan 1 januari och 1 juli 2019. Då grisarna inte fick foder ska det ha förekommit kannibalism bland djuren och flera grisar avled av svält eller sjukdom.

Mannen åtalas för djurplågeri och i andra hand brott mot djurskyddslagen. Han förnekar djurplågeri men erkänner brott mot djurskyddslagen.

Utspridda skelettdelar

I polisförhöret framgår det att mannen ska ha lämnat grisar i stallet eftersom att han inte orkade och det var lättare att stänga.

Men han hävdar också att grisarna inte svultit ihjäl utan att han har avlivat dem med bultpistol i stallet, fast på ett felaktigt sätt och sedan lämnat dem där. Men obduktionen från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att inte finns några tecken på bulthål, och mannen kan inte förklara varför.

De utspridda skelettdelarna beror på att det funnits råttor i stallet, uppger han. Men under länstyrelsens kontroll observerades endast en råtta.

Miljonskulder hos Kronofogden

En veterinär från Länstyrelsen i Halland bedömer att djuren kan ha svultit och att några grisar då har ätit på varandra. Veterinären menar att grisarna har gått omkring och spridit ut skelettdelarna, och att sannolikheten att grisarna har ätit varandra är stor.

I polisutredningen har lantbrukarens ekonomi granskats vilket visar att hans företag gick med förlust 2018 och hade flera miljoner kronor i skuld hos Kronofogden. Efter torkan 2018 valde han att avveckla en större del av sin verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.