Flera elever på Getingeskolan har fått allergiproblem. En av dem är Melker Jensen som fått kraftiga eksem på armar och huvud. Foto: SVT / Privat

Överläkare: ”Skulle inte skicka mitt barn dit”

Uppdaterad
Publicerad

Nu avråder överläkaren på barnallergimottagningen i Halmstad elever på Getingeskolan som känner av symtom att vistas i skolan. – Det är helt galet att man inte omedelbart vidtar åtgärder så att barnen slipper vara i den miljö de blir sjuka i, säger han.

Det är Kent Åke Henricson, överläkare på barnallergimottagningen i Halmstad, som nu dömer ut kommunens agerande, och som samtidigt tycker att det är solklart att elevernas symtom beror på miljön i skolan.

– Utifrån den information jag har kan jag inte tolka det på något annat sätt än att det handlar om inomhusmiljön. Att det är det som gör barnen sjuka. Om det är alldeles uppenbart att barn mår dåligt när de kommer in i en miljö så ska de inte vistas där, säger han.

Läs också: Ordföranden i fastighetsnämnden: ”Inte farligt att vara på Getingeskolan”

”Helt förkastligt”

Kent Åke Henricson har fått uppgifterna om de drabbade elevernas symtom från skolsjuksköterskan samt konsulenterna på allergimottagningen. Efter att ha gjort sin egen bedömning menar han att Halmstads kommun borde agera, och det nu.

– Det är helt galet att man inte omedelbart vidtar åtgärder så att barnen slipper vara i den miljö de blir sjuka i. Det är helt förkastligt, och fortsätter:

– Hade jag varit förälder och mitt barn mått dåligt varje dag det kom hem från skolan skulle jag inte skicka barnet dit.

Vilka kan följderna bli, om ett barn fortsätter att vistas i den här miljön?

– Att man vidmakthåller en allergi som dessutom kan förvärras. Till exempel kan barn med eksem få astma. Och om man redan har astma kan den försämras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.