Foto: SVT/Kristian Åkergren

Översvämningarna ska utredas av MSB

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bestämt att översvämningarna i Hallands, Kronobergs och Blekinge län ska utredas. För länsstyrelserna innebär det att dokumentera situationen i sina respektive områden och återrapportera inom ett halvår.

– Vi arbetar hela tiden med att identifiera var konsekvenserna för översvämningar kan bli stora i Sverige. Information om hur översvämningar påverkar samhället är ett viktigt underlag för planeringen av förebyggande åtgärder och för att kunna hålla tillräcklig beredskap, säger Barbro Näslund-Landenmark, som arbetar med naturolyckor på MSB, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att rapporteringen från länsstyrelserna ger både MSB och EU viktig kunskap för att kunna anpassa det stöd som kan behövas.

Höga vattenflöden i Halland

Länsstyrelserna fick uppdraget i måndags. Beslutet baseras på EU:s översvämningsdirektiv från 2007.

Översvämning i Knäred. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Översvämningsdirektivet

Stora översvämningar drabbade Europa under 2002. I samband med detta antog EU ett direktiv för översvämningsrisker som reglerar hanteringen av översvämningar.

Förordningen innebär att medlemsländerna har en skyldighet att rapportera in information om konsekvenser när större översvämningar inträffar. MSB ansvarar för att initiera insamlingen och att rapportera till EU.

Syftet är att medlemsländerna ska arbeta för att minska konsekvenserna av översvämningar och på så sätt värna om människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattenflöden i Halland

Mer i ämnet