Nedskräpning på återvinningsstationer är ett växande problem. Arkivbild. Foto: TT

Par döms för nedskräpning vid återvinningsstation

Uppdaterad
Publicerad

Grovsopor som ska till återvinningscentraler dumpas ofta fel. Nu döms en man och en kvinna i Varberg för att ha slängt en byrålåda vid en återvinningsstation.

Enligt den ovanliga domen i Varbergs tingsrätt döms paret till 50 dagsböter vardera för nedskräpning efter att ha kastat en trasig byrålåda på marken vid en återvinningsstation i kommunen.

Åklagaren menade att det enligt uppgifter skulle gälla en hel byrå, och hänvisade till ett vittne på platsen. Men enligt tingsrätten går det inte att utesluta att vittnet misstog sig.

Varberg

Konflikt uppstod

Vittnet säger i förhör att han gick fram till mannen och kvinnan efter att en äldre man sagt till dem att de inte fick slänga byrån på återvinningsstationen, varpå den tillsagde mannen och den äldre mannen började putta på varandra.

När vittnet bad mannen att slänga byrån på återvinningscentralen istället ska han ha svarat: ”Jag hinner inte, jag ska jobba. Det är ju andra som slängt grejor här.”

Själv säger den dömde mannen i förhör att ”det kom en gubbe och slet tag i mig och sade till mig att jag inte fick kasta det där.”

Kvinnan säger såhär i polisförhöret:

-När vi kom fram sa min man: ”Det kanske inte är värt att lägga de bräderna där” Då sa jag: ”Lägg de där, det ligger ju redan skräp där. Det kan ju inte göra så mycket”.

Vittnet tog dock kort på mannen, parets bil och registreringsnummer innan de lämnade återvinningstationen.

Paret erkänner att de har lämnat en ihopvikt byrålåda på platsen.

Växande problem

Nedskräpning på återvinningsstationerna i Halland är ett växande problem, enligt Förpacknings & tidningsinsamlingen, FTIAB.

När det är möjligt försöker företaget göra en polisanmälan, men en utredning kan försvåras av att skräpet behöver städas bort omgående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varberg

Mer i ämnet