Foto: TT

Per Gessle avslöjar hemligt musikprojekt

Publicerad

Mystiska popbandet Mono Mind släppte sin första singel 2017 och har sedan dess haft framgångar i såväl USA som Frankrike. Nu avslöjar Per Gessle att det är han som ligger bakom projektet och att han firar sin 60-årsdag med ett skivsläpp.

– Tanken var redan från början att jag skulle avslöja att det är mitt projekt. Att det sker nu när albumet släpps och jag fyller jämnt känns naturligt. Dessutom hade det kommit ut ändå nu när plattan kommer. Det finns låtar på den där man kan höra att det är jag som sjunger, säger Per Gessle.

Just rösten är det som satt griller i huvudet på den som försökt lista ut vem som ligger bakom Mono Mind — lyssnar man på Mono Minds singlar är det omöjligt att spåra den robotaktiga rösten till Gessle.

– Rösten är handgjord i datorn, det lät inte så där när jag sjöng in låtarna. Vi har inte använt vocoders och sådana prylar. Allt är skapat i olika dataprogram där jag sjungit in låtarna i fel tonarter och i konstiga oktaver, sedan har vi töjt och bänt i vokalerna och konsonanterna för att skapa rösten och fraseringarna.

Fiktivt popband

Mono Mind började som en musikalisk idé där Per Gessle ville hitta ett nytt sätt att skapa musik, men växte snabbt till något större och snart föddes de fiktiva figurerna som gestaltar Mono Mind.

– De är vagt baserade på mig, Helena Josefsson, Christoffer Lundquist och Clarence Öfwerman. Namnen kom jag på ganska snabbt, de anspelar allesammans på någon eller något ur pophistorien. Bright Jones anspelar på Brian Jones (Rolling Stones), Rain Davies på Ray Davies (The Kinks) och Dr Robot på The Beatles låt ”Doctor Robert”.

Inte välta världen

Singlarna ”Save me a place”, ”La la love” och ”I found my soul at Marvingate” har varit stora framgångar. Hur albumet ”Mind control” kommer att tas emot nu när slöjan fallit återstår att se.

– Jag förväntar mig inte att välta världen med Mono Mind, men det är ett projekt som jag ser fram emot att jobba med under flera år. Idén är att det ska vara ett projekt som ska bjuda in till nya samarbeten, att jag ska kunna sätta mig ner och göra musik med personer som jag aldrig jobbat med tidigare.

Mono Minds debutalbum släpps över hela världen lördag den 12 januari, som dessutom råkar vara Per Gessles 60-årsdag.

– Bara tanken på att jag fyller 60 år känns fullständigt overklig, samtidigt är det ett faktum som jag ibland blir påmind om. Jag är lyckligt lottad som fortfarande har hälsan i behåll. Sådana saker tänkte jag aldrig på förr. Men nu börjar vänner och bekanta bli dåliga eller så försvinner de.

Ur arkivet: Per Gessle mötte upp SVT Nyheter Halland för en pratstund i Tylösand timmarna före konserten på Brottet i Halmstad. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Per Gessle

Mer i ämnet