Per-Sylve Åkesson är en av husägarna i Knäred som fått in vatten från avloppsbrunnen in i källaren vid översvämningen. Nu överväger han att kräva ersättning från kommunens VA-bolag för skadorna. Foto: SVT

Per-Sylve får upp vatten ur avloppsbrunnen

Uppdaterad
Publicerad

Flera husägare som fått källare fyllda vid Lagan i Knäred riktar kritik mot kommunens vatten- och avloppsbolag Laholmsbuktens VA (LBVA) efter att vatten trängt upp ur avloppsbrunnarna. Per-Sylve Åkesson är en av dem som överväger att begära ersättning.

– Någon måste stå för självrisken på det här, säger han.

Per-Sylve hade en och en halv meter vatten i källaren när Lagan steg kraftigt i helgen.

Sedan dess ha pumparna gått dygnet runt. Fortfarande står det någon decimeter på betonggolvet. Det har tryckts in från grunden, men det bubblar också upp från avloppsbrunnen.

– Jag tycker det är för dålig kapacitet hos LBVA, säger han.

Vill att LBVA står för självrisken

Han och flera andra husägare som drabbats av att vatten gått in bakvägen via avloppssystemet överväger nu att kräva ersättning från kommunala vatten- och avloppsboalaget.

– Om självrisken blir på 10 000 kronor som en del pratar om för översvämning, så måste de stå för det, säger Per-Sylve som räknar med att skadorna totalt uppgår till 20 000-30 000 kronor.

LBVA räknar med krav

Mattias Hultin, avdelningschef på Laholmsbuktens VA, räknar också med att det kommer komma in ersättningskrav från drabbade husägare.

– Ja, det gör det alltid vid översvämningar och det är något som hanteras av vårt försäkringsbolag och husägarnas försäkringsbolag sinsemellan, säger Mattias Hultin.

Han säger också att Laholmsbuktens VA kommer att se över ledningarna och pumpar för att se om de kan rusta sig bättre för den här typen av extrema situationen i framtiden.

Hans tips till husägare i drabbade områden är att sätta in bakvattenstopp på sin avloppsledningen så att det går att stänga av helt mot det kommunala avloppsnätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.