Den familjehemsplacerade flickan misstänks lida av sexuella trauman, något som Per säger att han inte fick någon information om i förväg från socialtjänsten i Halmstad. I klippet hör du hans berättelse. Foto: SVT/Truls Wallin

Placerad flicka misstänks för sexövergrepp – familjehemmet: ”Känner oss utlämnade”

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sedan placerade Halmstads kommun en minderårig flicka hos Per och hans familj. Informationen från socialtjänsten var att barnet inte hade någon egen problematik utan placerades i familjehem på grund av vanvård. Men med tiden märktes att något inte stämde och nyligen ska familjens fyraåriga dotter ha utsatts för ett övergrepp av den placerade flickan. I en anmälan till Ivo riktar Per nu skarp kritik mot Halmstads kommun.

– Jag blir förbannad och känner mig helt utlämnad. Det måste röra sig om ett systemfel, säger Per till SVT.

Kritiken han främst lyfter fram mot socialförvaltningen i Halmstads kommun är att ingen representant därifrån dök upp den kväll han slog larm om övergreppet. Han ifrågasätter också att socialförvaltningen inte har någon handlingsplan för när en krissituation inträffar i ett familjehem.

Per heter egentligen någonting annat och i inslaget har hans röst blivit utbytt.

I klippet hör du Per berätta om hur han upplever bristen på stöd  till familjehemmet från socialförvatlningen.

Tillbakavisar kritiken

Socialförvaltningen säger att de inte utelämnar viktig information till familjehem om barn som placeras hos dem.

– Jag kan säga att det inte stämmer. Men av hänsyn och respekt för de inblandade kan jag inte gå in på ärendet, säger Christina Bengtsson, enhetschef på placeringsenheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.