Carl Hedberg är Migrationsverkets enhetschef på Spenshult. Foto: SVT

Personal på Spenshult utsätts för hot

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets personal på Spenshult har vid flera tillfällen hamnat i hotfulla situationer i kontakten med boende på anläggningen. Det visar de incidentrapporter SVT tagit del av. Att hälften av de boende har fått avslagsbeslut på sin asylsökan tros vara en av flera bakomliggande orsaker.

SVT Nyheter Halland har tagit del av ett 60-tal incidentrapporter som upprättats av personalen på Spenshult.

Rapporterna visar på den oro som en del av de boende bär på. De visar också exempel på hotfulla incidenter som personalen på boendet drabbats av.

I en av incidentrapporterna står det:

”En sökande uttryckte sig väldigt hotfullt och sa att hen skulle bränna upp Spenshult.”

I en annan står det:

”Sökande var mycket upprörd. Sökande hade med sig ett järnrör som han kastade mot marken.”

”Relativt få incidenter”

Flera andra rapporter vittnar om liknande incidenter och i något fall uppges personal ha utsatts för sexuella trakasserier.

– Vi accepterar aldrig ett våldsamt eller hotfullt beteende gentemot våra medarbetare. Det är ingenting som man ska behöva utsättas för i sin arbetsvardag. Men med tanke på hur många människor vi hanterar dagligen så har vi ändå relativt få incidenter, säger Carl Hedberg, Migrationsverkets enhetschef på Spenshult.

På måndagen kunde SVT Nyheter Halland berätta att polisen kallats till Spenshult omkring 150 gånger sedan de första asylsökande flyttade in i december 2016.

Ökande trend

Polisen ser dessutom en oroande trend med ett ökat antal ärenden på Spenshult de senaste månaderna.

– Jag tycker inte att antalet är anmärkningsvärt egentligen. Här bor många människor som väntat på sitt beslut och ganska många som fått ett avslagsbeslut. Så det finns en frustration och osäkerhet kring framtiden. De faktorerna kombinerat leder till att vissa personer agerar på ett sätt som kräver polisiär närvaro, säger Carl Hedberg.

En av utmaningarna för Migrationsverket är att få den sökande att ställa in sig på att återvända.

– Man hoppas in i det sista på att få det där uppehållstillståndet. Men man måste också fundera på plan B om man inte får uppehållstillstånd, och på vilket sätt man ska återvända, säger Carl Hedberg.

SVT har kontaktat flera personer ur Migrationsverkets personal som varit med och upprättat incidentrapporter och två personer har svarat via mejl.

Ingen av dem vill ställa upp på en intervju men båda skriver i mejl till SVT att de varken känner sig otrygga eller rädda när de arbetar på Spenshult.

De uppger också att de känner sig trygga med hur incidenterna hanteras av Migrationsverket lokalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spenshult

Mer i ämnet