Regina Lindahl är samordnare för relation i nära relationer på Varbergs kommun. Foto: TT/Privat

Personal på Varbergs kommun ska bli bättre på att upptäcka våld

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs kommun har inlett en ny satsning mot våld i nära relationer med ett team mot relationsvåld. Målet är att fler anställda ska upptäcka om människorna de möter har eller utsätts för våld.

Personalen på Socialförvaltningen i Varbergs kommun ska nu bli bättre på att prata och diskutera våld i nära relationer. Anledningen är att lära sig se tecken på arbetet om de misstänker att någon utsätts eller har utsatts.

– Har man inte de glasögonen på sig kan det var svårt att se, säger Regina Lindahl som är samordnare för våld i nära relationer på Varbergs kommun och menar att många inte har tänkt att det inte är våld, när det är det.

”Tänka våld”

Om en hemtjänstpersonal ser att någon av de äldre har ett blåmärke exempelvis, ska personalen bli bättre på att misstänka våld.

– Man måste bli uppmärksam och våga tänka våld, säger hon.

Skulle fallet vara så att den äldre lever med våld ska hemtjänsten våga göra mer än att ge numret till relationsvåldsteamet som ger stöd och hjälp.

– Man ska fråga om de vill ha hjälp och kan föreslå att de bokar en tid tillsammans, menar hon.

Nu jobbar kommunen med handläggare och personal på socialförvaltningen men ska så småningom ta det vidare till fler förvaltningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.