Peter Gerdehag säger att det är svårt att leva på att göra dokumentärfilm. Foto: Peter Gerdehag

Peter Gerdehags tips till dig som vill göra dokumentärfilm

Uppdaterad
Publicerad

Filmaren Peter Gerdehag berättar om hur han förhåller sig till sitt filmskapande och ger tips till dig som vill göra egna dokumentärfilmer.

Den prisbelönte dokumentärmakaren och fotografen Peter Gerdehag har gjort flera brett uppmärksammade filmer om människor som levt sina liv genom gamla lantbrukstraditioner. Hans senaste film ”Korna i Djurarpsdalen” handlar om ett syskonpar utanför Rolfstorp, som födde upp en boskapsras på ett idag unikt vis.

Trots att flera av hans filmer fått stort genomslag både i Sverige och internationellt är filmskapandet inget han kan leva på.

– Jag måste ha något annat att leva på vid sidan om. Det är därför jag kallar alla mina filmer för min gåva till svenska folket.

Skaffa en annan syssla

Vilka tips kan du ge till de som vill bli dokumentärfilmare?

– Om du vill göra dokumentärfilm, utbilda dig till ett annat yrke först. Du kan inte se det som ett yrke som du kan livnära dig på.

Hur ska man komma igång?

– Om man ska vara krass och ekonomiskt sinnad så ska man ringa till dokumentärredaktionen (på SVT i det här fallet red.anm.) och fråga vilka dokumentärer som de vill ha mest just nu.

Ett billigt sätt att producera dokumentärfilmer på är att välja att göra historiska dokumentärer, vilka det finns många av just nu, menar Peter Gerdehag.

– Man gräver i SVT:s arkiv och använder 20-30 år gammal musik som är royaltyfri. Sedan gör man sju till tio intervjuer och behöver kanske inte ens åka till alla. Sedan är klart.

Ser sig själv som outsider

Peter Gerdehags uppfattning är att SVT i hög grad efterlyser kvinnliga filmare, eller kvinnor som skildras på film. Därför ser han sig själv som en outsider i sammanhanget.

– Jag är extremisten bland dokumentärfilmarna för jag skildrar gubbar och kärringar på landet. Jag är så långt ifrån det andra man kan komma. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.