Syskonen Sonja och Gösta Karlsson från Rolfstorp skildras i en nyligen färdigställd dokumentärfilm på SVT. Foto: Peter Gerdehag

Syskonpar med unik boskapsras skildras i film

Publicerad

Syskonen Sonja och Gösta Karlsson födde under sina liv som lantbrukare upp en variant av rödvit mjölkko på vilken de alltid behöll hornen. Något som idag är unikt. Nu har deras sista tid med djuren på gården utanför Rolfstorp blivit film.

Det är den prisbelönte filmaren Peter Gerdehag, som ligger bakom bland andra de uppmärksammade filmerna Hästmannen och Kokvinnorna, som tillsammans med producenten Tell Aulin nyligen färdigställt ”Korna i Djurarpsdalen”.

Filmen skildrar syskonparet Sonja och Gösta Karlssons sista tid med det 30-talet kor av rasen rödbrokig svensk boskap som de länge hade avlat på gården i närheten av Rolfstorp utanför Varberg.

Hornen betraktas idag som en defekt men syskonparet valde ändå att fortsätta behålla hornen och avla rasen efter den gamla modellen.

Tipsade dokumentärfilmaren

Det var den före detta seminören Mia Skoglund från Skällinge, som känt syskonen sedan 1980-talet, som tipsade Peter Gerdehag om syskonen och deras unika boskapsuppsättning. 

– Jag förstod att de kommer att sluta med korna och kände instinktivt att det här måste dokumenteras, för de här små familjegårdarna finns inte kvar idag. Och så var det en bonus att de hade den här korasen.

Peter Gerdehag nappade och träffade Sonja och Gösta vid ett 15-tal tillfällen under en period av tre till fyra år.

I filmen får man se hur svårt det var för syskonen att sälja sina hornbeklädda kor, och hur de tills slut tvingades skicka de sista djuren på slakt, tvärtemot deras önskan.

”De var så snälla”

Gösta lever inte längre men Sonja som idag är 91 år bor i en lägenhet i Rolfstorp, och har själv sett filmen som hade premiär på SVT förra veckan.

Hur var det att se sig själv på TV?

– Det var väl inte så mycket att se, säger Sonja och skrattar.

Djuren som hon ägnat större delen av sitt liv åt minns hon med värme.

– De var så snälla. Jag kunde stå hemma på gårdsplanen och ropa på dem och då kom de hem. Jag tyckte det var roligt att det var så keliga, säger hon.

Filmen kan ses på SVT Play till och med den 6 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer