Foto: Peter GerdehagVisa alla (3)
Visa alla (3)

Han fotograferade livet på gården i 36 år – ”Ett kulturarv”

Publicerad

Under 36 år besökte fotografen och dokumentärfilmaren Peter Gerdehag den lilla byn Krokshult ett par mil väster om Oskarshamn. Ibland flera gånger om dagen, bara för att få de bilder han verkligen ville ha. Resultatet kom nyligen i form av en bok, Landet som inte längre är.

– Jag tror att det är världsunikt detta, att någon under så lång tid följt livet på en gård på det sätt som jag har gjort, säger Peter Gerdehag.

Han tar mig med på en liten vandring runt i landskapet. Frosten frasar under fötterna på oss, där vi går. Peter stannar regelbundet och tar upp sin kamera, för att ta ännu en bild.

Att boken är klar, betyder inte att Peter är klar med sitt fotograferande i Krokshult.

– Det här är ett kulturarv vi står i, säger han.

Och boken är hans kulturgärning. Han säger att han med den vill visa varifrån vi kommer, hur vårt ursprung ser ut. På riktigt.

– Jag känner att när jag har det materialet så har jag ansvar för att berätta om det. Vi kommer inte från slott och herresäten som vi bevarar överallt. Samtidigt som gårdar och byar i stil med den i Krokshult blir allt mer sällsynta i landet.

Från början hade han inte tänkt att det skulle bli en bok om Krokshult.

– Tänker man så från början blir man ju nervös, man håller på och gnetar och till slut så kommer man på att ojdå, här har man visst ett material till något.

Och i det här fallet blev de 36 gnetande åren först en dokumentärfilm om gården, och nu, en bok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer