Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pilfinken vanligast när Hallänningar räknade småfåglar Foto: TT

Pilfinken vanligast när Hallänningar räknade småfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Sista helgen i januari betyder nationell inventering av de svenska vinterfåglarna. Och någon fara för småfågelbeståndet ser det inte ut att vara. I hela landet räknades flest talgoxar men i Halland var det flest pilfinkar i helgen.

I klippet: Hör ornitologen Anders Wirdheim om trenderna från årets fågelräkning.

Privatpersoner är det som räknar fåglarna som visar sig runt fågelbord och matningsstationer runt om i landet, statistik som sedan rapporteras in till Birdlife Sveriges projekt ”Vinterfåglar inpå knuten”.

– Många har uttryckt farhågor om att småfåglarna blivit många färre, men det visar inte våra observationer, säger Niklas Aronsson som är talesperson för organisationen.

Långväga gäster

Förra årets uppstickare bergfinken hamnar utanför Sveriges tio-i-topplista 2023 men i Halland finns den med även i år.

– Det har oftast med tillgången till mat att göra att de behöver söka sig till nya platser och det kan vara fåglar som kommer ganska långt ifrån, säger Niklas Aronsson.

Grönfinken tillbaka

Noterbart från årets inventering är att grönfinkarna blivit fler igen och repat sig efter ett utbrott av sjukdomen gulknopp, i Halland räknades totalt 376 stycken.

– En sak som kan liva upp folk väldigt mycket och där vi ser en positiv trend just nu är domherren, den här typiska julkortsfågeln. Den ökar sakta men säkert, och har setts på många fågelmatningar, säger fågelexperten Anders Wirdheim.

1. Pilfink 1474

2. Talgoxe 1346

3. Blåmes 1256

4. Koltrast 1027

5. Skata 662

6. Gråsparv 645

7. Kaja 547

8. Bergfink 452

9. Domherre 396

10. Grönfink 376

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.