Foto: SVT

Pilotprojekt med mentorer ska avlasta lärarna

Uppdaterad
Publicerad

Mentorer som tar hand om den vardagliga kontakten med elever och underlättar lärarens arbete. Det kan bli verklighet i Hylte till hösten.

– På uppdrag av nämnden har vi sammansatt en grupp där Lärarförbundet finns med tillsammans med arbetsgivaren. Vi vill titta på vilka sätt vi kan göra så att läraren får mer tid för det pedagogiska uppdraget, berättar Stigert Pettersson.

Kommunen har varit på studiebesök till Gislaved där man har infört mentorer.

– Vi tycker det ser väldigt intressant ut. Kort handlar det om att man anställer ett par personer som håller koll på att eleverna kommer till skolan och tar hand om till exempel eventuell frånvaro. Det här vanliga vardagliga mötet med eleverna är en väldigt stor del av tillsynsansvaret, säger Stigert Pettersson.

Ska kunna fokusera på lärandet

Han säger att det skulle underlätta väldigt mycket för lärarna som i sådana fall skulle slippa ringa samtal hem om eleverna inte dyker upp till skolan eller har försovit sig. Något som lärarna annars måste göra på deras korta raster mellan lektionerna.

– Det har underlättat och man upplever mindre stress, säger Stigert Pettersson.

 De som Stigert hoppas ska söka jobben är personer med relevant utbildning.

– Det är fortfarande en diskussion och min förhoppning är att vi ska köra ett projekt till hösten för att testa. På den skolan vi besökte hade de någon form av beteendevetarutbildning eller så var de fritidsledare eller lärare, säger Stigert Pettersson.

Och hur kommer lönen se ut?

– Vi har inte kommit så långt men det är klart att det måste vara en lön som motsvarar den utbildning som personen har, säger Stigert Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.