Foto: Jonas Ekströmer / TT

Pojke fick vänta ett halvår på uppföljning av medicinering

Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Halmstad och Falkenberg kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att ha brustit i överföringen av en tonårig pojke mellan enheterna. Trots att han hade försämrats psykiskt efter tre anhörigas död på kort tid, dröjde uppföljning av hans medicinering ett halvår.

I anmälan framgår att patienten inte fått den vård och behandling som han behövt. Det har gått lång tid mellan kontakterna med vården och det har förekommit brister i uppföljning och återkoppling. Det här ägde rum under 2017.

När pojkens tid hos BUP Halmstad avslutades lades stort ansvar på patientens familj att själva ta kontakt med BUP i Falkenberg, något som familjen inte blev tydligt informerad om.

Det har även dröjt innan BUP återkopplat med information om vilken vård som planerades. Trots att det inträffat flera dödsfall inom pojkens familj har han inte fått något stöd.

Fick vänta tre månader på läkarintyg

IVO bedömer även att BUP har brustit i fråga om uppföljning av den ordinerade läkemedelsbehandlingen. BUP i Halmstad gjorde försök att kontakta familjen för uppföljning i maj 2017.

Men något senare kontaktförsök för läkemedelsuppföljning gjordes inte av varken BUP i Halmstad eller Falkenberg. Följden blev att en uppföljningen kom igång först i november 2017.

Myndigheten kritiserar även BUP i Falkenberg för att ha dröjt tre månader med att skriva ett läkarintyg. Enligt pojkens mamma har han klarat sig tack vare en privat terapeut.

Förbättring kommer göras

IVO anser att BUP Hallands hantering inte har varit förenlig med hälso- och sjukvårdslagens krav på god vård.

Verksamhetschefen för BUP Halland menar att de har identifierat brister i överföringen mellan BUP:s enheter under år 2017.

Verksamhetschefen har uppgett att förbättring behöver- och kommer att göras – kring hantering av interna remisser. Vidare menar verksamhetschefen att BUP Halland behöver bli bättre på att förmedla och informera om olika specialistenheter inom BUP och dess verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.