Sverker Thorsson vid Falkenbergspolisen. Foto: SVT/Arkiv

Polisen befarar ny stöldvåg av hästsadlar

Publicerad

Under hösten rapporterade SVT Nyheter Halland om en serie stölder av hästsadlar runt om i länet. Nu befarar polisen att fler stölder kan vara på gång. Mellan den 4 och 5 april stals nämligen 15 hästsadlar från en gård i närheten av Morup och Långås i Falkenbergs kommun. 

– När det gäller den här typen av brott så rör det sig ofta om ligor. De kommer i svep, genomför en serie stölder, och försvinner sedan utomlands. Därför går vi ut och varnar, säger Sverker Thorsson på Falkenbergspolisen.

Enligt honom är sadelstölder ett relativt nytt fenomen.

– Det har varit några vändor, men det har inte funnits i den omfattningen som vi sett den senaste tiden. I alla fall inte vad jag kan minnas.

Attraktivt byte

Hästsadlar väger mellan fem och sju kilo och kan kosta upp till femton tusen kronor. Eftersom de ofta förvaras i stall, som är obemannade nattetid, så är de ett attraktivt byte för tjuvar.

Förra årets stöldvåg resulterade i stulna sadlar för över en halv miljon kronor. Men för en av de drabbade stallägarna i Halland, som vill vara anonym, är det inte pengarna som är det värsta.

– Det jobbigaste är otryggheten och att inte kunna slappna av. Jag kommer aldrig glömma den dagen då det hände. Trots all ny säkerhetsutrustning jag köpt, så skulle jag nog ändå vara maktlös ifall de försöker igen, säger hon.

Chip med ägarinformation

Ett vanligt sätt för att motverka sadelstölder är genom att sätta in chip med ägarinformation i sadeln. På så sätt försvårar man för tjuven att sälja sadeln på den svenska marknaden. 

– Det är något jag rekommenderar till alla hästägare, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer