Anders Wiss är polisområdeschef i Kungsbacka kommun och tycker att föräldrar borde närvara vid kända debutkvällar för ungdomar. Foto: SVT/bild från polisen

Efter Valborg efterlyser polisen föräldrarna: ”Var var ni?”

Publicerad

Trots polisens uppmaningar inför Valborgsmässoafton till föräldrarna att vara närvarande under kvällen stötte polisen i Kungsbacka inte på en enda. Nu går polisen ut i ett inlägg på sociala medier med frågeställning: ”Var var ni?”

I inlägget konstaterar polisen i Kungsbacka att det var många ungdomar ute vid olika badplatserna under Valborgsmässoafton. De allra flesta hade alkohol med sig trots att få var över 20 år. Polisen beslagtog eller hällde ut alkoholen på plats och tonen bland ungdomarna var god.

Det som fick polisen att reagera på det hela var när ungdomarna frågade polisen var alla vuxna var, vilket polisen beskriver i inlägget, var en fråga som fick de att skämmas.  Nu efterlyser därför polisen föräldrarna som sen tidigare blivit uppmanade att närvara. Anders Wiss är polisområdeschef i Kungsbacka.

– Jag tycker att vi kan kräva att man som förälder tar ansvar. Speciellt när det gäller dagar som dessa då vi vet att många har sin alkoholdebut och att ungdomarna kan råka illa ut. Vi tycker därför att vi kan ge föräldrarna feedback efter det att vi faktiskt vädjat om att de åtminstone ska dyka upp för att kolla hur läget står till, säger han till SVT.

”Måste bli mer mån om sina barn”

Polisen satsar en dag som Valborg på att ha extra resurser ute men menar att föräldrar och andra vuxna också behöver dra sitt strå till stacken.

– Jag tror frånvaron beror på att man har egna fester och egna bjudningar och att man kanske inte är van vid att kolla upp sina barn. Föräldrarna måste bli mer mån om sina barn och ha bättre koll i vissa sammanhang, säger Anders Wiss.

Allt som allt omhändertogs 10 personer i hela Halland under Valborgsmässoafton 2019 som beskrivs som otroligt lugn.

Så här sa Halmstadborna om att köpa ut till minderåriga inför Valborg.

Reza:”Prova framför spegeln och säg nej nej nej” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer