Polisen lägger ner utredning om gruppvåldtäkt i Halmstad – nu misstänks falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti fick polisen in ett larm om en misstänkt gruppvåldtäkt i Halmstad. Men utredningen om våldtäkt läggs ner.

– Vi har fått en helt annan historia nu som gör att vi förstått att en våldtäkten aldrig ägt rum, säger Inger Ohlsson, chef vid Halmstadpolisens enhet för våld i nära relationer.

Det var under en måndagsnatt som polisen fick in ett larm om den misstänkta våldtäkten. Polisen var till en början mycket återhållsam gällande omständigheterna och nu uppger man att det förmodligen inte skett någon våldtäkt.

– Uppgifterna som målsägande gav oss gick inte ihop med vittnesuppgifterna. Vi har kommit fram till det inte handlat om en överfallsvåldtäkt eller gruppvåldtäkt, och därför skriver vi istället en anmälan om falsklarm, säger Inger Ohlsson.

”Utgår från att den som anmäler talar sanning”

Enligt polisen är det olyckligt att någon anmäler en händelse som inte ägt rum.

– Vår utgångspunkt i Halland är att alla kvinnor som anmäler våldtäkt talar sanning. Om uppgifterna inte skulle stämma tar vi det på största allvar eftersom det ju också är ett brott att inte tala sanning, säger Inger Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.