Korsningen av jaktfalk och tatarfalk är förbjuden att sälja utan intyg från Jordbruksverket. Foto: Ur polisens förundersökning

Polisen satte klorna i uppstoppad falk

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att tjäna en hacka på att sälja den uppstoppade jaktfalkskorsningen på Blocket blir det nu böter för en halländsk samlare, som döms för artskyddsbrott.

Hallänningen är en mångårig samlare av uppstoppade fåglar.

För några år sedan köpte han den uppstoppade korsningen mellan jaktfalk och tatarfalk av en engelsk konservator. När han nu tänkte sälja den vidare la han ut en annons på Blocket till priset 4 600 kronor.

Men istället för en köpare på kroken fick han polisen och Jordbruksverket efter sig och döms nu till 22 000 kronor i böter för artskyddsbrott.

Utrotningshotad

Både jaktfalk och tatarfalk står på EU:s så kallade CITES-lista, en förteckning över utrotningshotade växter och djur som inte får handlas med utan intyg. I Sverige är det enbart Jordbruksverket som kan utfärda intyg och det hade inte gjorts för det här exemplaret.

Mannen hävdar dock bestämt att han trodde sig ha ett giltigt CITES-intyg – ett som följde med från den engelska konservatorn när han köpte fågeln. Men det gäller inte för vidareförsäljning, enligt Jordbruksverket.

Dessutom, menar mannen, att artskyddet inte gäller eftersom det är en korsning av två arter.

Inte heller det argumentet biter på myndigheterna.

Falken beslagtagen

Varbergs tingsrätt tycker att mannen har sådana erfarenheter och kunskaper på området att han borde ha vetat vad som gäller.

Den uppstoppade falken är nu beslagtagen av polisen och stoppad från att komma ut på marknaden.

Vid husrannsakan hittade polisen också en isärplockad hembränningsapparat och delar till ett jaktvapen som mannen inte hade licens för. Även detta döms han för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer