”Det är inte acceptabelt att det fortsätter”, säger Varbergs kommunpolis Richard Hiller. Foto: SVT/Gith Thedvall

Polisen sätter upp kameror efter bilbränderna på Håsten

Publicerad

I väntan på Datainspektionens beslut sätter polisen i Varberg upp egna kameror på Håsten med anledning av den senaste tidens bilbränder.

– Det blir så många kameror det behövs tills vi är nöjda, säger kommunpolis Richard Hiller.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om de 40-talet misstänkt anlagda bilbränderna som väckt stor frustration hos varbergare och prioriterats högt hos polisen.

Under måndagen sattes den första kameran upp, men enligt polisen är fler kameror på gång.

– Det är inte spikat hur många det kommer bli. Det blir så många det behövs tills vi är nöjda, säger kommunpolis Richard Hiller.

”Ordentligt underlag”

Normalt sett tar Datainspektionen beslut kring kamerabevakning, men polisen har möjlighet att ta ett eget beslut om tillfälliga kameror under 90 dagar.

Varför har inte polisen gjort det här tidigare?

– Vi måste ha ett ordentligt underlag. Jag vet inte exakt hur det prioriteras inom region Väst, men vi måste ha tillgång till tekniken och Varbergs kommun är inte de enda som önskar detta, säger Richard Hiller.

Varbergs bostad har kvar sin ansökan hos Datainspektionen, och polisens förhoppning är att den ska vara klar innan de tillfälliga 90 dagarna är slut.

Ett komplement – ingen lösning

Enligt polisen har många invånare i Varberg önskat kamerabevakning. Men Richard Hiller poängterar att det mänskliga ögat är det mest effektiva sättet att förebygga brott, och att polisen inte planerar att minska närvaron i området.

– Kamerorna är ett komplement – ingen universallösning som löser alla brott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.