Samordnaren för polisens volontärer, Linda Edman, tillsammans med kommunpolisen i Hylte, Pontus Remdahl. Foto: SVT

Polisen söker volontärer

Uppdaterad
Publicerad

För att få hjälp med att skapa trygghet och förebygga brott rekryterar polisen volontärer som utför ideellt arbete.

– Vi söker människor som vill vara delaktiga och göra en skillnad, säger samordnaren Linda Edman.

Sedan 2013 har polisen i Halland organiserat volontärverksamhet och under våren kommer den även igång i Falkenberg och Hylte.

– Mycket spännande. Vi har haft stor nytta av dem vi lånat tidigare från Halmstad och Varberg, säger Pontus Remdahl, kommunpolis i Hylte.

Ett komplement

Tanken med volontärerna är att de ska vara ett komplement till polisen i arbetet att skapa trygghet och förebygga brott. En länk mellan den vanliga invånaren och polisen. Exempelvis genom att röra sig i centrummiljö, nattvandra, hjälpa till vid större evenemang och besöka boende i områden där det skett inbrott.

– Man får en grundutbildning som består av flera olika moment. Som lag och rätt, kommunikation, konflikthantering, HLR och vittnesteknik, säger Linda Edman.

Rekrytering under våren

I januari är första informationsmötet och rekryteringen drar igång under våren. Polisen är ute efter personer med demokratiska värderingar som är över 18 år, sociala och värnar om människors lika värde. Men de som får volontäruppdrag har inga polisiära befogenheter.

– De är inte anställda av polisen utan agerar som alla och envar. Skillnaden är att om det händer något har de en direktkommunikation med den lokala polisen, säger Linda Edman.

Polisen söker även fler volontärer till Varberg och Kungsbacka.

– Det är en fantastisk resurs som kan bidra med väldigt mycket timmar åt oss. Framförallt i det arbetet som vi inte hinner med, säger Linda Edman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.