Polisen varnar för nya bedrägerimetoden: ”Skäms över att de blivit lurade”

Publicerad

De utger sig för att komma från Elgiganten, Postnord eller din bank. Sedan skrämmer de dig med att du blivit ID-kapad eller att ditt bankkort använts för att köpa varor du aldrig beställt. Nu går polisen ut och varnar för nya bedrägerimetoder där de som ringer kan lägga ner många timmar på att få tillgång till känsliga bankuppgifter.

Från november fram tills nu har över 20 hallänningar tillsammans blivit bedragna på omkring 2,7 miljoner kronor.

– Ytterligare 14 personer har anmält att de blivit uppringda men inte låtit sig luras säger Anna-Karin Kjellgren, vid bedrägerisektionen på polisen i region Väst.

Men drabbade finns över hela landet. Sedan senhösten 2017 har fler än 4 500 anmälningar gjorts där personer har blivit utsatta för så kallade vishingbedrägerier. Antalet anmälda brott som registrerats har ökat med 113 procent i jämförelse med samma period året innan.

Riktar sig mot äldre

I många fall den senaste tiden har bedragarna lagt ner mycket tid och kraft för att lura av offren bankuppgifter. I en del fall rör det sig om upprepade telefonsamtal, i andra fall – som när Berit Westberg drabbades – rörde det sig om ett väldigt långt telefonsamtal med en utstuderad metod.

Uppskattningsvis förlorar en person som utsätts för telefonbedrägeri mellan 100 000 till 150 000, enligt Anna- Karin Kjellgren. De allra flesta bedrägerier har just nu en sak gemensamt, de riktar sig mot de allra äldsta i Sverige.

– Det är väldigt tråkigt och fult att man går på äldre. 70 procent av alla drabbade är över 70 år, säger Kjellgren.

Hur mår de som drabbats?

– Många av de som drabbats skäms över att de blivit lurade. Men dom som ringer upp är väldigt duktiga. De är vältaliga och extremt manipulerande, säger hon.

I klippet ovan berättar Anna-Karin Kjellgren om sina fyra bästa tips på hur man skyddar sig mot bedrägerierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer