Så går vishing till – hör hur bedragaren försöker lura sitt offer

Uppdaterad
Publicerad

Han ringer och låtsas att han vill hjälpa dig att få bättre säkerhet för dina bankuppgifter – och ber dig att logga in på ditt bank-id.

Hör hur bedragaren jobbar med ”vishing” – och hur det tilltänkta offret i det här fallet lyckas inse att han är på väg att bli lurad.

Det nya fenomenet ”vishing” kommer från ”voice phising”, alltså ”röstfiske” på svenska. Det är en person som ringer upp och försöker övertala offren att uppge sina inloggningsuppgifter till banken. När den som ringer lyckas lämnas kontot tomt och polisen har svårt att spåra var pengarna har tagit vägen.

Polisen har lagt ner förundersökningen mot mannen som ringer upp i klippet.

Därför är rösten förvrängd

SVT Nyheter har valt att förvränga rösten på den som ringer upp i det här klippet. Anledningen är att de pressetiska reglerna och SVT:s sändningstillstånd manar till varsamhet när det gäller att publicera uppgifter som kan innebära ett intrång i privatlivet. För att vi på SVT Nyheter ska publicera uppgifter som gör att en misstänkt brottsling kan identifieras krävs det ett stort allmänintresse – inte bara för den brottsliga handlingen utan också för personen som utfört handlingen. 

När det gäller det tilltänkta offret i klippet har personen gett SVT sitt tillstånd att publicera ljudfilen utan förvrängd röst.

Texten uppdaterades med faktaruta 2018-10-31 klockan 13.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.