Ett öppet fönster räcker inte långt när solen ligger på. Foto: Jon Eeg / TT

Polisen varnar: Lämna inte barn och hund i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Sommar, sol och värme. Härligt härligt, men farligt farligt. Inte minst för barn och hundar i bil.

Polisen tvingas varje år krossa bilrutor för att rädda barn och djur och nu när temperaturen väntas stiga rejält går man ut i sociala medier och varnar allmänheten.

För det händer varje år att både barn, hundar och andra djur lämnas ensamma i bilar med livet som insats. Även om du bara lämnar bilen för en kortare stund för ett aldrig så viktigt ärende blir det snabbt varmt i bilen. Väldigt varmt.

Svenska kennelklubben gjorde en serie mätningar 2014 som visade att redan vid 20°C kan temperaturen inne i bilen springa iväg uppåt 40°C. Som mest uppmättes då 69°C men det kan bli ännu varmare.

Polisen ger också handfasta tips på vad du faktiskt har rätt att göra med stöd av lagen (Brottsbalken 24 kapitlet 4§) om du ser någon som riskerar överhettning i en parkerad bil:

  • Försök hitta bilägaren
  • Känn efter om bildörren är öppen
  • Ring polisen – 112 om du anser att det är akut, annars 114 14
  • Notera registreringsnummer och klockslag
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
  • I nödfall krossa rutan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.