Foto: SVT

Polisförbundet oroas av skräcksiffrorna

Uppdaterad
Publicerad

Att allt fler poliser lämnar polisyrket oroar Polisförbundets ordförande i Halland. – Jag är allvarligt bekymrad. Det är ju fler poliser som behövs för att vi ska klara av vårt uppdrag, säger Katharina von Sydow.

Missnöje med lönen och med omorganisationen. Det är två av skälen till att allt fler poliser väljer att lämna sitt yrke.

Att omorganisationen som trädde i kraft i början av 2015, och som innebar att den enskilde polisen skulle komma närmare både medborgarna och beslutsfattandet, nu leder till att poliser slutar förvånar inte Katharina von Sydow som är ordförande för polisförbundet Väst (Halland och Västra götaland.

– Omorganisationen har ju blivit precis tvärtemot vad den skulle bli. Man upplever att det istället har blivit alltmer centraliserat, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver fler poliser för att klara vårt uppdrag för det är en sliten och hårt ansatt poliskår som vi har idag och att det nu är unga kollegor som slutar gör ju att vi istället blir färre.

”Måste ta reda på varför”

SVT Nyheter kan idag berätta att det bland annat handlar om yngre poliser som slutar.

Antalet poliser yngre än 40 år som slutat har mellan 2011 och 2014 legat på omkring 70 till 90 avgångar om året, men 2015 ökade det till 121.

Från Polisförbundet menar man att det nu är viktigt att arbetsgivaren tar reda på varför fler väljer att lämna kåren.

– Man måste intervjua de här personerna för att ta reda på varför de slutar. Det slutar ju fler poliser nu än vad som utbildas och det är mycket allvarligt, säger Katharina von Sydow.

”Vissa slutar på grund av omorganisationen”

Från polisledningen ska man nu titta närmare på varför fler väljer att sluta.

Max Lutteman, chef för HR/Kompetens på polisen och hymlar inte med att omorganisationen kan vara en orsak till att poliser väljer att sluta.

– Jag har jobbat som polis i över 25 år och känner många poliser, och jag vet att det är vissa som slutat av den anledningen, ja, säger han.

Startat arbetsgrupp

Regionledningen inom polisregion Väst (Västra götaland och Halland) har samtidigt startat en arbetsgrupp för att se hur man kan bli en attraktiv arbetsgivare både på kort och lång sikt.

– Då måste man ju ta tillvara på vad de personer som nu väljer att sluta säger för att lära sig av det. Sedan handlar det ju helt enkelt om att lönen måste bli rimlig. Att man får lön efter det ansvar som man faktiskt har, säger Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet Väst, och avslutar:

– Att det sluter fler poliser än vad det utbildas är väldigt allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.