Krister Adolfsson, poliskommissarie i Halmstad, säger att antalet drograttfyllerister har ökat kraftigt sedan 2010. Foto: SVT

Poliskommissarie: ”Vi ser förare som knappt kan gå”

Uppdaterad
Publicerad

Sannolikheten att möta drogpåverkade i trafiken är betydligt större i dag än för 10 år sedan. Det menar polisen Krister Adolfsson:

– Vi skrapar bara på ytan, säger han till SVT Nyheter Halland.

Omkring 50 förare som passerar på E6:an utanför Halmstad en vanlig dag är alkoholpåverkade. Ungefär 25 000 bilar kör här dagligen, och siffran 50 rattfulla är beräknat utifrån Trafikverkets statistik.

Förutom dem som är påverkade av alkohol, kör andra med droger i kroppen. Polisens stora kontroller 2015 av samtliga bilar som kör i en riktning på E6:an, indikerar att mer än var hundrafemtionde förare kör drogpåverkad.

Mer än fördubbling av drogpåverkade

– Tittar vi på siffrorna från 2010 och framåt här i Halmstad och Laholm så har vi mer än en fördubbling, säger Krister Adolfsson, poliskommissarie i Halmstad. 

När det gäller antal rapporterade drograttfyllerister i Halland sticker Halmstads polisområde ut – med 243 anmälda 2017. Falkenberg är närmast med 88 anmälningar. 

– Emellanåt ser vi förare som levt i ett långvarigt missbruk och är såpass påverkade att de knappt kan gå. Men det är minst lika vanligt med socialt väletablerade människor som kör under påverkan av narkotika, säger Krister Adolfsson.

Mer liberal inställning

Han menar att det finns en mer liberal syn på narkotika i dagens samhälle.

–  Även domstolarna har fått en liberalare inställning till narkotika i sin bedömning. Det började med att Högsta domstolen minskade straffen för grova narkotikabrott radikalt för 10-12 år sedan med sina vägledande domar, säger Krister Adolfsson.

Hur stort är problemet med påverkade förare?

– Av naturliga skäl finns där ett oerhört stort mörkertal. Men till skillnad från inställningen att köra drogpåverkad är det under inga omständigheter socialt accepterat att köra påverkad av alkohol, och benägenheten att anmäla är stor.

Hur rädd ska man vara när man ger sig ut i trafiken för att möta påverkade förare?

– Speciellt rädd för den här typen av förare behöver man nog inte vara. Men däremot ska man vara medveten om att de förekommer.

Fakta

Polisen genomförde 8 stora kontroller 2015, av samtliga bilar som kör i en riktning på E6:an. Sammanlagt 4248 fordon kontrollerades. Av dem var 30 förare påverkade av droger och 4 av alkohol. 49 fordon hade överlast av alkohol.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.