Det var vid en konsert med Gyllene Tider på Brottet i Halmstad som den halländske kommunpolitikern uppger att hen tappat guldarmbandet. Foto: SVT

Halländsk kommunpolitiker misstänks för försäkringsbluff efter Gyllene Tider-konsert

Uppdaterad
Publicerad

En kommunpolitiker i Halland åtalas misstänkt för försök till bedrägeri efter att ha begärt ersättning för ett borttappat eller stulet guldarmband. Till försäkringsbolaget skickades dock en bild, som visade sig vara tagen efter att smycket anmäldes försvunnet. Döms politikern kommer partiet begära att hen lämnar sina uppdrag.

Politikern, som representerar Sverigedemokraterna, besökte en av Gyllene Tiders konserter på Brottet i Halmstad 2019. Därefter polisanmälde hen smycket som förlorat och begärde från sitt försäkringsbolag att få närmare 17 000 kronor i ersättning, något kvitto på smycket fanns inte. När försäkringsbolaget begärde in en bild på smycket skickade politikern in en.

– När försäkringsbolaget tittade närmare på bilden och dess metadata, fann man att bilden var tagen efter att smycket anmälts försvunnet, säger Claes Björnerhag, förundersökningsledare på polisen.

”Bevisningen är stark”

Även polisens utredare har tittat närmare på bilden och kommer fram till samma slutsats som försäkringsbolaget. Nu åtalas politikern för försök till bedrägeri vid Halmstads tingsrätt.

– Jag bedömer att bevisningen är stark och håller för en fällande dom, säger Claes Björnerhag.

Politikern nekar i polisförhör till brott.

Partiet begär time-out

Stefan Jägnert är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Halland.

– Det här var helt nytt för mig och ingenting som jag känner till. Är det som du säger så kommer jag att begära att personen tar en time out och sedan får vi se vad utgången blir. Blir personen fälld kommer vi kräva att den avsäger sig sina uppdrag, säger Stefan Jägnert under torsdagen till SVT Nyheter Halland.

Politikern: ”Helt fel”

SVT har vid upprepade tillfällen sökt den åtalade politikern, utan resultat.

Till Hallandsposten som var först med att avslöja brottsmisstanken säger politikern så här:

– Det är helt fel, det har blivit ett missförstånd mellan två olika parter. Jag ska ringa till försäkringsbolaget igen för det är de som ska dra tillbaka detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer