Så här såg den vinnande modellen över hotellbygget ut vid arkitekturtävlingen som kommunen höll om Österskans 2018. Foto: White arkitekter

Politiker följer folkomröstningen i Halmstad – vill nu att hotellplan på Österskans avbryts

Publicerad

Planerna på hotellbygget på Österskans i Halmstad ska avbrytas. Det lägger nu en enig kommunstyrelsen fram som förslag efter att invånarna sagt sitt i folkomröstningen för en dryg vecka sedan.

56 procent av väljarna i Halmstad sa nej till hotellbygge och saluhall på Österskans i folkomröstningen den 11 september.

Och nu är också ett formellt politiskt beslut om att skrota hotellplanerna på gång. Under måndagen tog kommunstyrelsen ett enigt ställningstagande i att planarbetet ska avbrytas till följd av folkomröstningen.

– Det var ett helt odramatiskt beslut. Det finns inget parti som opponerar sig och alla var också tydliga inför folkomröstningen om att följa resultatet, säger Jenny Axelsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

Ärendet ska nu vidare för beslut i kommunfullmäktige den 29 september.

Rutger Herlin, ordförande för nej-sidan, vågade dagen efter folkomröstningen inte lita på att politikerna skulle avbryta hotellplanerna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.