Kommuner och regioner förlorar elstöd för att de klassas som jordbruksföretag. Politiker i bland annat Falkenberg och Region Halland kräver åtgärd från närings- och energiministern Ebba Busch. Foto: SVT/ Arkiv

Politiker i Halland till energiministern Ebba Busch (KD): ”Vi är inget jordbruk”

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommun och Region Halland förlorar miljonbelopp i elstöd för att de klassas som jordbruksföretag. Nu kräver de åtgärd Ebba Busch (KD).

– Det är jättekonstigt, det måste blivit fel när man skrev förordningen, säger Falkenbergspolitikern Per Svensson (S).

Falkenberg har mist 16 miljoner i elstöd på grund av att kommunens växthus betraktas som jordbruk, av Skatteverket.

Även Region Halland har drabbats på grund av naturbruksutbildningen på Munkagårdsgymnasiet.

Kräver åtgärd av ministern Ebba Busch

Per Svensson (S), kommunråd i Falkenberg, och Mikaela Waltersson (M), regionråd i Halland, går nu ihop med flera andra kommuner och regioner och uppmanar närings- och energiministern att vidta åtgärder.

– Framförallt för att regeringen ska agera så vi får pengarna vi budgeterat med. säger Per Svensson.

Rimligt att driva naturbruksgymnasier i offentlig regi

De skriver bland annat:

”Den lilla del av vår verksamhet som gör att vi klassas som jordbruksproducenter är idag mycket rimlig att bedriva i offentlig regi. Det handlar om Naturbruksgymnasier som utbildar framtidens arbetskraft i de allt viktigare gröna näringarna och växthus för den kommunala parkverksamhetens egna behov.”

Ministern har svarat i riksdagen

I riksdagen har Ebba Busch (KD) svarat, på en direkt fråga från hallandspolitikern Aida Birinxhiku, att hon inte kan kommentera Skatteverkets beslut och att det i stället kan få avgöras av domstol.

Se hela svaret i faktarutan nedan.

Så här sa Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, när det stod klart att Falkenbergs kommun förlorar elstöd:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt lilla växthus är en liten del av kommunen. Det är konstigt att man klassar hela kommunen utifrån att vi äger ett växthus”, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg. Foto: SVT/Peter Osterberger

Så svarade ebba busch (KD) i riksdagen

”Aida Birinxhiku har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att säkerställa att bland annat Falkenbergs kommun inte går miste om miljoner i elstöd.

Regelverket för elstöd till företag har anpassats till EU:s statsstödsregler. Det har inneburit ett lägre tak på stödbeloppet för stödmottagare som bedriver jordbruksverksamhet.

Aida Birinxhiku fråga är ställd utifrån att Skatteverket har fattat ett beslut om elstöd till Falkenbergs kommun.

Jag får inte kommentera myndighetens beslut som rör enskilda fall. Det blir Skatteverket och, om beslutet överklagas, domstolarna som får avgöra hur denna fråga ska tolkas och vilket stöd som ska betalas ut.”

Källa: riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.