Foto: SVT

”Politisk censur hör inte hemma i svensk television”

Uppdaterad
Publicerad

Efter låtsasapplåder i Eurovision vill halländsk riksdagsledamot debattera censur.

Debatten efter Eurovision song contest har i stora delar handlat om att produktionen lagt på låtsasapplåder för att dölja de burop som följde Rysslands bidrag i sångtävlingen.

Nu ger sig den halländske riksdagsledamoten Bengt Eliasson, Fp, in i debatten.

– Jag tycker inte att politisk censur hör hemma i svensk television. Tycka vad man vill om burop eller om de olika bidragen, men att försköna bildproduktionen av politiska skäl ger en mycket bitter eftersmak, säger han i ett pressmeddelande.

Eliasson som är Folkpartiets gruppledare i kulturutskottet begär nu en interpellationsdebatt i riksdagen med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om hur frågan ska hanteras 2016 när Sverige står som värd för evenemanget.

– Public service ska inte sända politiskt censurerat material. Om man accepterar att burop ersätts med applåder befinner man sig på ett sluttande plan. Lek med tanken att det hade varit ett politiskt evenemang där man i tv-produktionen ersatt burop med applåder, säger Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.