Foto: SVT

Poppis loppis till Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

En butik där du kan sälja dina gamla grejer utan att själv vara på plats. Det nya typen av loppisar sprider sig över landet och nu har konceptet nått Halmstad.

– Vi svängde bara förbi och blev nyfikna när vi gick in och tittade, säger loppisbesökaren Torbjörn Brangelid.

Vad tänker du om det här då?

– Jag tycker det är väldigt bra. Det är ju ett smidigt sätt för folk att bli av med sina grejer, svarar han.

”Skitbra ju”

Bakom butiken står Nebbe Kotur och idén fick han och hans bror när de läste att en butiksloppis öppnat i Helsingborg.

– Då tänkte vi att ”wow det här är ju skitbra ju”, och då började jag spinna på idén att öppna en likadan butik i Halmstad, säger han.

Bokningarna har ökat

I slutet på oktober slog butiken upp portarna och det har gått över förväntan.

– Då hade vi 70-80 platser bokade och nu är vi uppe på det dubbla. Hittils är vi nöjda eftersom att det är helt nytt, säger Nebbe Kotur.

Borde man inte skänka till välgörenhetsorganisationer istället?

– Man kan skänka men man behöver inte skänka allt alltid. Man har ju betalat för det en gång i tiden och på något sätt är det ju rättvist om man få igen pengarna på något sätt så man kan investera i nya saker.

”Man får in sina slantar”

Rent praktiskt funkar det så att man registrerar ett konto, hyr ett så kallat skåp under en vecka och prissätter sina varor. Alla varor får en speciell kod så att man vet vilken försäljare de tillhör. Butiken sköter försäljningen och tar 20 procent i provision på det man säljer. En som provat är Anders Lindblom.

– Man slipper själva jobbet att stå där. Man kommer in och fyller på och får in sina slantar. Jag tror att det kan sprida sig. Jag tycker att det är ett bra koncept, säger han.

”Grejer som legat och blivit över”

En till som gillar konceptet och som kan tänka sig att prova själv är loppisbesökaren Torbjörn Brangelid.

– Ja, det skulle jag kunna göra Det är väl när man flyttar från hus och så vidare och det blir en massa grejer över som har legat och som kanske inte är så slitet, säger han.

Eller kanske lite julklappar som man inte vill ha?

– Det skulle det kunna vara också, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.