Bilder på Catharina Strandqvist i naziarmbindel. Enligt tidningen Expo är de äkta och tagna på en fest. Foto: Expo

Poserade med hakkors – fick drygt 200 kryss

Uppdaterad
Publicerad

SD:s toppnamn i Halland, Catharina Strandqvist, har nu en plats i fullmäktige Halmstad. Tidigare har hon meddelat att hon avsäger sig uppdraget, men formellt är platsen hennes.

Drygt en vecka innan valet publicerade tidningen Expo bilder på SD-politikern Catharina Strandqvist, då hon leende städar med en hakkorsbindel runt armen.

Nu när personrösterna till Halmstads kommunfullmäktige är färdigräknade står det klart att 214 personer kryssade SD:s Catharina Strandqvist. Det räcker inte för att hon ska bli personvald, men hennes topplacering på listan gör att ett av Sverigedemokraterna i Halmstads sammanlagt sex mandat, nu tillhör Strandqvist.

SD-topp med hakkorsarmbindel

– Formellt så har hon nu fått platsen i fullmäktige och det krävs att hon själv avsäger sig sitt uppdrag. Det hon ska göra i såfall är att meddela kommunfullmäktige, förklarar Julia Westerling, valansvarig på länsstyrelsen Halland till SVT Hallandsnytt.

Står fast vid beslut

SVT Hallandsnytt har pratat med Catharina Stranquist som säger att hon står fast vid sitt beslut och att hon inte kommer att göra anspråk på sin plats i vare sig kommunfullmäktige eller i landstingsfullmäktige.

I övrigt avböjer hon att kommentera bildpubliceringen.

Tidigare har SD:s pressansvarige Martin Kinnunen förklarat händelsen som ett ”udda spex” och att Catharina Strandqvist befann sig på en fest när bilden togs. På frågan varför Catharina Strandqvist bar just en nazistisk symbol så svarade Kinnunen:

– Det ska väl ha att göra med ett udda historieintresse hos personen som hade festen, som helt enkelt hade olika föremål från andra världskriget.

Personkryssen till Landstingsfullmäktige är ännu inte färdigräknade. Sverigedemokraterna i Hallands ordförande Thord Brynielsson tror inte att det kommer att bli några problem att fylla platsen i regionen som Strandquist väntas få.

– Vi hade över 30 namn på listan till landstingsfullmäktige, säger Thord Brynielsson.

Catharina Strandqvist har ännu inte meddelat kommunfullmäktiges ordförande i Halmstad att hon avsäger sig sin plats, det är först efter en sådan begäran som Länsstyrelsen kan göra en röstomräkning för att utse en ersättare.

De övriga som fått en plats i kommunfullmäktige i Halmstad är Tore Egerdahl, Tor Ingels, Susanne Larsen, Staffan Nordlund och Anton Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-topp med hakkorsarmbindel

Mer i ämnet