Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket allvarligt att kränka andra människor” så säger biskopen i Göteborgs stift Susanne Rappmann om den andre prästens agerande i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin

Präst kallade pojke n-ordet – får varning

Uppdaterad
Publicerad

Bedömningen Domkapitlet gjort är att prästens agerande har skadat anseendet en präst bör ha på ett avsevärt sätt. Han anses ha brutit mot uppdraget som präst.

Det var i samband med en pojkfotbollsmatch i maj tidigare i år som en halländsk präst ska ha använt sig av rasistiska uttryck om en spelare i ett av lagen.

En annan åskådare reagerade starkt och anmälde prästen.

Domkapitlet fastslår att ord står mot ord vid den uppmärksammade händelsen men prästen har medgett att han uttalat ordet ”negerpojke”.

– Det som sagts är högst olämpligt. En präst ska visa respekt för sina medmänniskor och inte diskriminera någon. Här har prästen agerat på ett sätt som, i avsevärd mån, skadat det anseende en präst bör ha och därför har domkapitlet beslutat att ge honom en skriftlig erinran, säger Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift och ordförande i domkapitlet.

Detta medför att han tilldelas en skriftlig erinran för att ha brutit mot uppdraget som präst.

”Vi följer domkapitlets beslut” uppger det berörda pastoratet till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.