Det blir en prideparad i Halmstad trots allt. Foto: SVT

Paraden blir av – trots att Halmstad Pride går i graven

Uppdaterad
Publicerad
Den blir mindre, men den blir av.
RFSU Halland organiserar en pride-parad i Halmstad när Halmstad Pride lägger ner.

Interna organisationsproblem sägs vara det som ligger bakom nedläggningen av föreningen Halmstad Pride. De sex medlemsorganisationerna har haft svårt att samarbeta, skriver RFSL Halland i ett pressmeddelande.

Linda Bjerman, RFSU Halland.

– Det är väldigt många människor som är engagerade i den här frågan, men som inte har varit med och arrangerat liknande saker förut. Då blir det svårigheter, säger Linda Bjerman, styrelseledamot i RFSU Halland, som var en av medlemsorganisationerna.

Halmstad Pride arrangerade pride-festivalen i Halmstad i fjol. Men att föreningen nu lägger ner hindrar inte att en pride-parad äger rum i Norre Katts park även i år. RFSU Halland var en av medlemsorganisationerna som röstade emot nedläggningen av Halmstad Pride, och ska nu ordna en pride-dag i egen regi.

– Eftersom vi blev själva nu så bestämde vi oss för att dra ner det lite, säger Linda Bjerman.

– Men det blir parad, det blir en scen, så det kommer att bli en fantastisk dag.

Sorgligt men viktigt

Enligt RFSU Halland är det viktigt att en pride-dag ordnas i Halmstad. RFSU Hallands vice ordförande berättar varför:

– Vi behöver inte ens gå långt för att se att folk trakasseras. Man ska ha rätt att välja och våga vara hur man vill. Det är RFSU:s motto, och det är ett motto som jag tycker att bör spridas över världen i stort och smått. Jag tycker att det är sorgligt att det behövs, och det gör det ändå extra viktigt att det faktiskt får finnas.

Pride-dagen arrangeras i Norre Katts park i Halmstad den 9 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer