PRO efterlyser fler boendeformer för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärer i Halmstad tar nu saken i egna händer. För förra året påbörjade PRO:s samorganisation i kommunen en egen undersökning för att ta reda på hur äldreomsorgen i Halmstad faktiskt mår.

Och en sak som PRO kommit fram till såhär långt är att det behövs fler typer av boende för äldre mellan det egna hemmet och särskilt boende. 

– Den typen som finns mellan det egna boendet och det särskilda boendet, alltså det fattas många sådana lägenheter. Vi skulle gärna se att det fanns fler sådana alternativ, säger Leif Petersson, PRO:s samorganisation Halmstad.

SVT granskar äldrevården

Uppmuntrar entreprenörer

Det handlar alltså om en slags trygghetsboende, eller äldrelägenheter, vilka det skulle finnas betydligt fler av, menar PRO:s samorganisation. Och i den frågan håller de styrande politikerna i Halmstad med.

– Det är precis det vi har föreslagit vid flera tillfällen, att man behöver någon form av mellanboenden. Vi uppmanar och uppmuntrar både HFAB, vårt bostadsbolag, och privata entreprenörer att bygga mellanboenden, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden.

Höga sjuktal

De höga sjukrivningstalen bland personalen på särskilt boende är en annan sak som PRO identifierat och som oroar.

– De sjuktal vi har sett som är i genomsnitt 14-15 procent är ju för höga. Det är naturligtvis inte bra för de som är sjuka bland personalen, men det är heller inte bra för kunden som ser nya ansikten varje dag, vilket skapar en otrygghet, säger Leif Petersson.

Läs också: Hemtjänstpersonal vittnar om misär

Och även i den frågan får PRO medhåll av kommunen.

– Det är väldigt alarmerande, vi vill självklart jobba för att få ner sjuktalen. Vi ser också att på de omoderna boendena har vi höga sjuktal. Där är det slitsamt med trånga utrymmen och man kan inte använda de arbetstekniska hjälpmedel som finns, säger Ann-Charlott Mankell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet