Sten-Eric Svensson, distriktsordförande i PRO Halland. Foto: SVT

PRO: ”För många är det väldigt kostsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket ökar på kommunerna i Halland att införa gratis kollektivtrafik för pensionärer. Enligt PRO är kollektivtrafiken för dyr och dagens äldre personer har inte råd.

För Pensionärernas riksförbund, PRO, i Halland är gratis kollektivtrafik för pensionärer en av de viktigaste lokala frågorna som de kommer driva under valåret 2018.

– Man ska kunna komma ut och få besöka släkt och vänner. För många personer med lågpension så är det väldigt kostsamt. Det kostar 50 kronor för att åka bussen, säger Sten-Eric Svensson, distriktsordförande PRO Halland.

I Kungsbacka åker man som pensionär gratis dygnet runt med kollektivtrafiken. Och i Halmstad åker pensionärer som är 70 plus gratis på helgerna och vardagar under vissa tider.

Kan bli gratis i Varberg

I Varberg har diskussionen satt fart och redan nästa vecka ska beslut tas om en variant som i dag finns i Halmstad. I resterande kommuner i länet lever diskussionen men frågans prioritering ser olika ut.

I Laholm säger kommunstyrelsens ordförande att det är viktigare att satsa pengarna på skola, vård och omsorg. Vad säger du om det?

Visst ska man satsa pengar på det. Men jag tror att man sparar in mycket pengar på om de äldre kommer ut. För ensamheten gör att man blir sjuk, säger Sten-Eric Svensson.

”Betyder mycket”

Britta Wigforss är pensionär i Halmstad och hon åker med kollektivtrafiken tre till fyra gånger i veckan. För henne betyder det mycket att kunna åka gratis i Halmstad under vissa tider.

– Jo men det betyder mycket för det blir ganska dyrt varje gång man ska betala annars, säger Britta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.