Ingrid Danielsson och Siv Bidegård från PRO Kungsbacka tror att ett mellanboende kan bidra till minskad ensamhet hos äldre. Foto: SVT

PRO positiva till förslaget om mellanboende

Publicerad

Socialdemokraternas förslag om att införskaffa ett mellanboende för att minska på ensamheten hos äldre i Kungsbacka kommun, är något som PRO Kungsbacka ställer sig positiva till. Bland annat tror de att mellanboendet kan fylla det tomrum som blev, efter att flera av de kommunala träffpunkterna lades ner av kommunal regi.

Mellanboendet ska vara ett biståndsbedömt boende för äldre utan några allvarligare sjukdomar. Det ska istället vara en plats för äldre som är i behov av att bryta oönskad ensamhet. Boendet ska därför erbjuda bland annat gemensamma måltider, aktiviteter och ytor för umgänge.

– Att ha valmöjlighet till att kunna träffas en liten stund, spela kort och att fika tillsammans tror jag skulle vara väldigt bra för jättemånga, säger Inger Danielsson, från PRO Kungsbacka.

Fylla tomrummet efter träffpunkterna

I slutet av 2016 beslutade vård- och omsorgsnämnden i Kungsbacka kommun att en av elva träffpunkter skulle läggas ner helt, tre av dem skulle drivas vidare av frivilliga krafter och att de sju resterande skulle drivas på som vanligt. Något som enligt PRO gör att färre äldre kommer ut och träffar andra personer.

– Träffpunkterna låg på olika ställen inom gångavstånd för många. Nu när de dragit in flera så kan de inte längre gå dit och då skulle det kanske vara bra med ett mellanboende, säger Siv Bidegård, från PRO Kungsbacka.

I klippet ovan berättar Ingrid och Siv fler anledningar till varför de tycker att ett mellanboende kan vara bra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer