Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vår förlossningsvård är bra, men den kan inte fortsätta vara bra om vi inte hjälps åt”, säger Maud Ankardal, verksamhetschef på kvinnokliniken. Foto: Anna Palmgren/SVT

Prognosen: 190 personer behövs till kvinnosjukvården i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i fjol var Halland en av två regioner som inte hade brist på barnmorskor. Nu brottas man med att tillsätta vakanser. Behovet av personal är stort de kommande åren, och nu vänder sig Hallands sjukhus till politikerna.

– En barnmorskeutbildning som ligger i Halland, gärna Halmstad, skulle hjälpa oss, säger kvinnoklinikens chef Maud Ankardal.

Region Halland räknar med att 190 personer behövs inom kvinnosjukvården de kommande fem åren, detta enligt en redovisning till Sveriges kommuner och regioner (SKR).

I prognosen ingår mödrahälsovården, förlossningsvården, neonatalvården och annan specialistvård. Totalt 100 barnmorskor behövs, varav 35 inom mödrahälsovården och 65 inom förlossningsvården.

Kan tas upp av politikerna

Önskemålet om en barnmorskeutbildning har inte tagits upp av politikerna. Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) anser att det främst är en fråga för högskolan, men att politikerna också kan kolla på det.

– Jag tycker absolut att det låter som en bra idé och det är värt att titta vidare på det, säger Mikaela Waltersson.

Tipsa oss: Vilka politiska frågor vill du att SVT Nyheter Halland ska bevaka inför valet 2022?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.