Idag informerades politiker om läget inom psykiatrin i Varberg. Foto: svt

Han bekräftar bilden av en psykiatri i kris

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom psykiatrin i Varberg är ett faktum. I morgon väntas beslut om hur situationen med bland annat våldsincidenter ska lösas. 

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om det akuta läget inom psykiatrin i Varberg. På måndagen beskriver verksamhetschef Goran Delic det själv som en verksamhet i kris.

– Det ser bemanningsmässigt väldigt skakigt ut. Vi måste ta oss ur den här krissituationen och krisstämningen som råder, säger han till SVT Nyheter Halland.

Psykiatrin i Varberg

Huvudproblemet är en kraftig underbemanning. Under 2015 sa 24 sköterskor upp sig, och nu under våren har fler följt efter. Efter sommaren är nästan hälften av de 42 sjukskötersketjänsterna vakanta, bekräftar Goran Delic. 

Extrainsatt möte

På måndagen informerades psykiatrinämndens och regionstyrelsens arbetsutskott om läget i ett extrainsatt möte. På tisdag kommer det att fattas ett beslut om ett paket med lösningar. 

– Det handlar om hur vi ska hantera situationen. Hur vi löser bemanningen i sommar och framöver. Vilken inriktning vi ska ha i allt, säger Goran Delic.

Misshandlad personal

Underbemanningen har också lett till flera våldsincidenter. För närvarande är fyra sjuksköterskor sjukskrivna på grund av våld från patienter. De har inte kunnat få den förstärkning som behövts i våldsamma situationer. Enligt Delic handlar det om slag- och bitskador, och i något fall även om frakturer.

– Det är helt förskräckligt och oacceptabelt, säger Delic. Vi måste jobba med detta och vi försöker hjälpa de som drabbats så mycket det går.

Flera personer SVT Nyheter Halland varit i kontakt med vittnar om att patienter skrivs ut i förtid, och att anhöriga är oroliga för vad som ska hända med sina nära när de skrivs ut.

– Det går inte att upprätthålla patientsäkerheten, säger en källa med god insyn i verksamheten till SVT Nyheter Halland.

Att patienter skrivs ut för tidigt vill verksamhetschef Goran Delic inte bekräfta. 

Han beskriver mötet med politikerna på måndagen som hoppfullt. 

– Det finns förståelse, säger han. Jag vill inte föregå beslutet i morgon, men jag hoppas på bra lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykiatrin i Varberg

Mer i ämnet