Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir det någon skattehöjning? I klippet ovan svarar Mikaela Waltersson (M) på tre frågor om budgetförslaget. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Psykiatrin ska stärkas i Alliansens regionbudget

Uppdaterad
Publicerad

Det ekonomiska läget är gott och satsningar ska göras på en rad områden. Så lät det när Alliansen presenterade sitt förslag till regionbudget under måndagen.

– Men vi har lärt oss av pandemin och den här mandatperioden att vi inte vet vilka prövningar som kommer framöver, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

”En ansvarsfull budget för trygghet och robusthet i en föränderlig värld” är Alliansens egna rubrik när de presenterade partiernas budgetförslag.

Totalt omfattar budgeten drygt 13 miljarder och de ekonomiska ramarna har ökat med drygt 900 miljoner för 2023 års budget. Förstärkt psykiatri, god och nära vård, social hållbarhet och grön omställning pekar Alliansen ut som viktiga områden som de ska göra satsningar på.

Regionen betalar för besök hos nätläkare

Kostnaden för internetdoktorer utmålas som en stor utmaning för närsjukvården – det vill säga både regionens vårdcentraler och de privata. Enligt budgetförslaget ska regionen 2023 därför stå för 75 procent av kostnaden som vårdcentraler i dag får betala för listade patienter som väljer nätbaserade tjänster. Beräkningen är att det rör sig om cirka 18 miljoner kronor.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), oppositionsråd i Region Halland, har inte sett budgeten ännu och vill därför inte kommentera den. Oppositionen presenterar sitt budgetförslag på torsdag.

Blir det någon skattehöjning? I klippet ovan svarar Mikaela Waltersson (M) på tre frågor om budgetförslaget.

Psykiatri: 26 miljoner kronor

Nära vård: 41 miljoner kronor

Kvinnohälsovård: 21 miljoner kronor

Social hållbarhet: 26 miljoner kronor

Hållbar utveckling: 22 miljoner kronor

Attraktiv arbetsgivare: 33 miljoner kronor

Källa: Region Halland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet