Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rädda barnens barnrättsjurist om önskan att höja kompetensen om barnfrågor inom domstolsväsendet – och vad Domstolsakademins rektor tänker om saken. Foto: Rädda Barnen / TT

Rädda barnens kritik efter snippadomen: Domstolarna för dåliga på att tolka barn

Publicerad

Efter att Högsta Domstolen beslutat att ta om den uppmärksammade snippadomen riktar nu organisationen Rädda barnen kritik mot det svenska domstolsväsendet. De anser att kunskapen och kompetensen om barns rättigheter och sätt att uttrycka sig är för låg hos domstolarna.

Under förra veckan meddelade Högsta Domstolen att hovrätten måste göra om rättegången i den så kallade snippadomen efter att de uppmärksammat ett rättegångsfel.

Organisationen Rädda barnen välkomnade beskedet, men hade velat att HD skulle gå längre i kritiken mot hovrättens hantering.

Kritik mot snippan-dom

– Vi hade hoppats att HD även skulle ta upp om det var rätt av Hovrätten att vända sig till Svenska Akademins ordlista när de var osäkra på vad som menades med ett visst ord. De kunde till exempel frågat barnet eller någon som är expert istället, säger Karin Sjömilla, barnrättsjurist på Rädda barnen.

Hör mer om kritiken och svar från Domstolsakademins rektor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet