Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur advokat Ingela Hessius och Johanna Karlemark, doktorand vid Stockholms universitet, reagerar på HD-beskedet om att snippadomen ska tas om i Hovrätten. Foto: SVT/Magnus Andersson/TT

Snippadomen prövad i Högsta domstolen – rättegången tas om

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten friade den man i Halland som anklagats för våldtäkt mot barn då det rådde oklarheter kring ordet ”snippa”. Nu har Högsta domstolen prövat domen och beslutat att rättegången ska tas om.

Den uppmärksammade hovrättsdomen överklagades av riksåklagaren Petra Lundh som menade att det begåtts flera rättegångsfel.

Bland annat har Lundh framfört att hovrätten inte prövat alternativa brottsrubriceringar i ärendet.

Kritik mot snippan-dom

Högsta domstolen har under fredagsmorgonen lämnat sitt avgörande och konstaterar att det förekommit rättegångsfel i hovrätten. Ärendet ska därför tas om i hovrätten.

– Vad skönt att det blir rätt. Handlandet i hovrätten blev inte bra, och nu rättas det till, säger advokat Ingela Hessius i Morgonstudion.

Dömdes i tingsrätten – friades i hovrätten

Mannen dömdes vid Halmstads tingsrätt till tre års fängelse för våldtäkt mot barn, men friades vid Hovrätten för västra Sverige. Hovrätten i Göteborg menade att det rådde oklarheter kring ordet ”snippa”.

Enligt ordboken betyder ordet ”det yttre kvinnliga könsorganet”. Att mannen penetrerat flickans underliv gick därför inte att styrka och rätten friade honom från rubriceringen våldtäkt mot barn.

Att hovrätten inte prövade huruvida mannen gjort sig skyldig för andra brottsrubriceringar menade riksåklagaren var felaktigt.

Flickan i polisförhör: Finger i snippan

I polisförhör berättade den tioåriga flickan från Halland att en man i 50-årsåldern fört sin hand innanför hennes trosor och haft ett finger inne i snippan.

Mannen har under flera år arbetat i en kristen församling där flickan och hennes familj varit aktiva.

– Vi förbereder oss för en ny runda nu. Vår utgångspunkt har hela tiden varit ett frikännande, min klient förnekar brott, säger mannens advokat Stellan Elmgren, som inte vill berätta hur det står till med hans klient idag. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Högsta domstolens justitieråd Stefan Johansson om beslutet. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet