Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hovrätten har begått ett antal fel” – Hör riksåklagaren Petra Lundh om överklagan. Foto: TT/SVT

Riksåklagaren överklagar den uppmärksammade snippa-domen

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren överklagar den uppmärksammade hovrättsdomen där en man friades för våldtäkt mot barn för att rätten ansåg att det var oklart vad den 10-åriga flickan menade med ordet ”snippa”.

– Efter att ha analyserat domen så har jag valt att överklaga eftersom jag menar att det begåtts flera rättegångsfel , säger riksåklagare Petra Lundh.

Tingsrätten dömde mannen för våldtäkt mot barn men hovrätten friade honom för att det enligt hovrätten inte var bevisat att flickan berättat om en penetration. En ledamot i hovrätten ville fastställa tingsrättens dom. Nu överklagas alltså domen till Högsta domstolen.

– Hovrätten måste avhjälpa eventuella otydligheter och i det här fallet handlar det om ett brott mot en ung flicka och då gäller barnkonventionen vilket innebär att det ställs större krav på domstolen och att barnen ska bli lyssnade på, säger Petra Lundh, riksåklagare till SVT.

 ”Begått flera fel”

Hon menar att mannen bör dömas enligt åtalet för våldtäkt mot barn i två fall till fängelse i tre år och att det finns flera felaktigheter i hur Hovrätten i Västra Sverige har hanterat ärendet.

– I det här fallet så har jag överklagat och menar på att det begåtts rättegångsfel och det kan jag säga är ovanligt, säger Petra Lundh. 

Det blir nu upp till HD att avgöra om fallet ska prövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.