Foto: TT

”Räddningen för oss som är halta och lytta”

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit in många kommentarer i samband med rapporteringen om att Halland ligger i topp gällande antalet som sökt ersättning för inköp av elcykel. Det flesta är postitiva och menar att det är bästa köpet någonsin. Men det finns även de som inte är lika imponerade av fortskaffningsmedlet.

SVT Nyheter Halland har fiskat efter åsikter om elcykeln, både på hemsidan och på sociala medier. Majoriteten av kommentarerna är positiva.

– Jag och min man köpte våra elcyklar för nästan 5 år sedan och det är det bästa vi gjorde. Cyklar nästan varje dag till jobbet. Har även skaffat cykelvagn och storhandlar. Vi sålde vår bil och det klarar vi galant, skriver Iwona Pettersson.

–  Haft min i över 3 år och bästa köpet. Som att köra Lamborghini på 2 hjul, kommenterar Karl Wilhelm Westberg.

Beskrivs som en räddning

Kerstin Modiggård menar att elcykeln lockar till att komma ut ur huset.

– Vi har haft våra cyklar i fem år nu och jösses så mycket mer vi vistas utomhus nu. Härligt långa turer som vi aldrig skulle gjort annars, skriver hon på sociala medier.

Det finns också ett gäng som menar att elcykeln är ett bra alternativ för de som har problem med kroppen.

– Räddningen för oss som är halta och lytta. Nu kommer jag ut mycket mer på cykel, tycker Ante Ottosson.

– Jättebra när man inte har rätta orken. Man får ju i alla fall trampa, säger Maj-Lis Johansson.

Ifrågasätter batteripåverkan

Ett annat argument för elcykel är mijöperspektivet, som flera gärna lyfter fram.

– Perfekt ersättning istället för bil. Spar miljö och pengar, säger Kristina Kristensson.

Signaturen Isse ställer sig dock en smula frågande.

– Självklart bättre att ställa bilen och cyklas istället, men märkligt att både elbilar och elcyklar markandsförs utan att nämna att batterierna påverkar miljön. Varför är det ingen som tar upp att miljöpåverkan angående alla batterier?

Slutligen finns det de som är lite mer åt det kritiska hållet.

– Har ingen och skulle aldrig falla mig in att köpa en. Lathet, kommenterar Chrizhtina Sjödin Kyngäs, som istället föredrar en ”vanlig hederlig cykel utan växlar”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.