Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se filmklippet som visar hur bilisterna släpper fram räddningstjänsten på E6 i höjd med Fjärås. Foto: Räddningstjänsten

Räddningstjänsten hyllar bilisternas agerande vid olycka

Uppdaterad
Publicerad

Vid en trafikolycka på E6 under lördagen skedde det som nu fått räddningstjänsten att gå ut och tacka bilisterna för.
– Det här var fantastiskt att vara med om. Det här gör att vi kommer fram mycket snabbare till olycksplatsen. Hade det här varit en allvarlig olycka hade det kunnat handla om liv eller död, säger Christer Hedén.

Hur man ska agera för att underlätta för räddningsarbetare när det skett en olycka på en väg är inte för alla självklart. Vid en olycka utanför Fjärås under lördagen däremot briljerade bilisterna.

– De hade ställt sig exemplariskt intill sidorna så vi hade fri väg hela vägen fram till olyckan, säger Christer Hedén, styrkeledare på räddningstjänsten Kungsbacka.

Tänk på avståndet

Att bilar väjer för räddningstjänsten och andra räddningsarbetare hör inte till det vanliga enligt Christer Hedén. I vanliga fall släpper bilarna fram första räddningsfordonet, men kommer det en kommer det alltid två.

– Mitt tips är att framförallt lyssna på trafiknyheterna. Inte ha för hög musik så man kan höra sirenerna. Är man osäker på om det är en olycka, se till att ha bra avstånd till bilen framför så man kan flytta på sig om man behöver. Våra bilar är väldigt stora och vi kräver mycket utrymme, säger Christer Hedén.

Nu hoppas räddningstjänsten på att mötas av liknande agerande även i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer